Települések

Gyula

Gyula élénk idegenforgalmával az ország egyik legkedveltebb üdülővárosa, Békés megye turisztikai központja. A több mint 33.000 lakosú városban a törökök kiűzését követő betelepítések eredményeként a magyar nyelvű lakosság mellett német és román nemzetiségű emberek is élnek. Gyula egyben a magyarországi román nemzetiség központja is. 1970 óta fontos közúti határátkelőhely Románia felé. A város kellemes klímájával, árnyas parkjaival, nyugalmával ideális hely a pihenéshez. Gyula gazdag műemlékkincsével és történelmi múltjával a Dél-Alföld egyik legjelentősebb kulturális központja.

Elek

Elek város 4 nemzetiségű település, amely nemzetiségi hagyományairól nevezetes fontos történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik. Elek város a határ mentén, a gyógyfürdőjéről ismert Gyula városától 12 km-re, a megyeszékhely Békéscsabától 25 km-re, a magyar–román határ közvetlen közelében fekszik. Elek mai területén már a honfoglalás előtti időszakban különböző népek is megfordultak, de a legelső, Eleket említő írásos emlék 1232-ből származik.

Kétegyháza

Kétegyháza Békés megye délkeleti részén fekvő nagyközség, a legnagyobb magyarországi román nemzetiségű település, lakóinak mintegy 30 százaléka vallja magát románnak. A Budapestet Bukaresttel összekötő nemzetközi vasútvonal mentén fekvő Kétegyháza közúton is jól megközelíthető, északról Békéscsaba felől, Gyula és a nemzetközi határátkelő felől a 44-es számú főútról letérve, keletről az eleki határátkelő felől, nyugatról pedig Medgyesegyháza és Orosháza felől.

Lőkösháza

Községünk, a valamivel több, mint 2.000 lelket számláló település a dél-békési térség szélén fekszik, közvetlenül az országhatár mellett, a Budapestet Bukaresttel összekötő villamosított vasúti fővonal mentén, a Gyula–Battonya útvonal nyomvonalán, Kevermessel és Elekkel, a határ túloldalán pedig Kürtössel (Curtici) határos.