Budrio

Alapadatok

Budrio Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Bologna tartományban található, lakossága: 17.128 fő, védőszentje Szent Lőrinc, polgármestere Debora Badiali.

Budrio (németül Heuenburg), az okarina új formájáról is ismert, amelyet Giuseppe Donati (1836–1925) készített. A Bologna megyei településsel 1965 óta ápolja a kapcsolatokat Gyula város. Budrio Gyula legrégebbi testvérvárosa.

„Budrio közössége hősi bátorsággal, hazafias lélekkel vett részt a felszabadulás harcában segítséget és menedéket adva a partizán csapatoknak. Elszenvedték a németek a vak megtorlást és vérengzést, akik a védtelen polgárokat köztük nőket és fiatalokat is lemészároltak. Felgyújtottak számos épületet. A hősies ellenállás csodálatra méltó példája a léleknek, a feláldozásnak és a hazaszeretetnek”

Fraz Vigoroso, 1944

Történet

Budrió története nagyon régi. Habár a helységnév keltának tűnik a civilizáció jelei nagyon ősiek, visszavezethetők egészen a római korig. Az ősi civilizáció jelei már a római korban is fellelhetők voltak. A városi terület volt a tárgya az úgynevezett centúriáknak, osztályokba sorolták a katonákat, illetve a római légionáriusokat azért, hogy meghálálják szolgálataikat, ezért földdarabokat osztottak szét a részükre. A szabályos rendszer, az egyenes hálózatok a merőlegesség, az alapja a „centurializálódás” mely légifelvételről nagyon jól látható Budrió környékén. Ez a szabályosság abból ered, hogy a római öntözési csatornák és határok nem voltak soha elhanyagolva.

A településen a 10–11. században elkezdődött a modern Budrio magjának megalkotása. A Szent Lorenzo templom már 1146-ban működött. Budrio újjáépítését Cardinale Albornoz tervezte a 14. században vár formában. Ez volt az időszaka a két őrbástya megépítésének. 1367-ben építették a települést trapéz alaprajzúra. Az egyetlen épségben maradt 14. századi fal, közel a Piazza Matteottinál látható. A másik két őrbástya kör alakú alaprajza a következő századból ered, a kör alakú városfal kiterjesztésének idejéből, amely magába foglalta a Borgo várat, amit az 500-as évek elején fejeztek be.

Budrióban született Giuseppe Barilli (1812), akit Quirico Filopanti álnéven is hívtak. 1860-ban a mechanika és hidraulika professzora volt a Bolognai egyetemen. Tevékenysége közismert a 24 időzóna feltalálásáról is.

Budrióban, 1881. január 16-án született az ismert Ettore Guizzardi, aki részt vett Scipione Borghese herceg és az újságíró Luigi Barzini mellett a híres Peking–Párizs autótúrán szerelőként és pilótaként.

A város az egész világon ismert az okarináról.

Múzeumok

Okarina Múzeum
Régészeti Múzeum
D. Inzaghi Képtár

Kultúra

Konzorciumi Színház

Környék

Figyelemre méltóak környékbeli Bagnarola (a megyeszékhely őrbástyájától néhány km-re lévő település) építményei. Az első építmény a Bentivogliok vára, története (a Bentivoglio feudális uralkodó dinasztia a 14. században) visszanyúlik az 500-as évekig. A 18. században épült a Villa Ranuzzi Cospi. A várhoz indult egy út, amely a Casinoig vezetett, Aurelio Malvezzi építetette 1623-ban a korábban létező Villa Ranuzzi Cospihez tartozó rész, össze volt kapcsolva a Szent Anna kápolnával (félig elpusztult) és a Bibiena Színházzal (teljesen tönkrement egy 800-as évekbeli tűzvészben). 1737-ben a fő építményt helyreállították Florianoban Alfonso Torreggiani munkája, tipikus neoklasszikus vonalvezetéssel. Hangsúlyozott a déli homlokzat, a bejárata hatalmas lépcsők látványával gazdagítja az épületet.

Testvérvárosai

Eichenau (Németország) – 1991 óta
Gyula (Magyarország) – 1963 óta

Híres emberek

Aldo Donati futballista

Web: www.comune.budrio.bo.it

Megállapodási szerződés Gyula – Budrio