Akadálymentesítési nyilatkozat

Akadálymentesítési nyilatkozat

Gyula Város Önkormányzata elkötelezett amellett, hogy honlapját, mobilalkalmazását a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Törvény) szerint akadálymentessé tegye.

Ezen akadálymentesítési nyilatkozat a www.gyula.hu-ra vonatkozik.

Megfelelőségi státusz

A honlap a meg nem felelések és kivételek miatt csak részben felel meg a Törvénynek.

Nem akadálymentes tartalom

Az alábbiakban felsorolt tartalom a következő okok miatt nem akadálymentes:

A weboldalon található olyan interaktív komponens, amely esetén a billentyűfókusz nem látható, részben látható vagy nem megfelelő pozícióban, méretben jelenik meg.

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlap rádiógombjain és helyszíni fotó mezőjén nem jelenik meg billentyűfókusz keret.

A weboldalon található olyan űrlap, amely kitöltése során jelentkező egyes hibaüzenetek a megjelenésük pillanatában nem hallhatóak, így az könnyen elkerülheti egy képernyőolvasó szoftverrel böngésző felhasználó figyelmét.

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlap hibaüzenetei nem kerülnek automatikusan felolvasásra a képernyőolvasó programok által.
 • A „Közvilágítási hibabejelentés” oldalon lévő űrlap sikeres beküldése esetén megjelenő „Sikeres mentés.” üzenet sem kerül felolvasásra a megjelenése pillanatában.

A weboldalon található olyan link vagy szöveges elem, amelynek az elvárt szint alatti a kontrasztaránya.

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali placeholderek halványszürke szövegének kontrasztja a fehér háttérrel 1,7:1.

A weboldalon található olyan grafikus elem, amelynek az elvárt szint alatti a kontrasztaránya.

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlapmezők szürke szegélyének kontrasztja a fehér háttérrel 1,4:1.

A weboldalon található olyan űrlap, melynek útmutató szövege, vagy az űrlap kitöltése során jelentkező hibaüzenet megfogalmazása nem kellően egyértelmű vagy nem magyar nyelvű. Ez nagyban nehezíti a kognitív képességeikben korlátozott vagy a weboldalon használt idegen nyelvet nem ismerő felhasználók számára a weboldal használatát.

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlapon megjelenő „A jelĂślt mezők kitĂśltĂŠse kĂśtelező.” hibaüzenet hibás karaktereket tartalmaz.
 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlapon szerepelnek csillag karakterek, azonban azok jelentése (kötelező mező) nem került közlésre.

A weboldalon található olyan elem, amely szín, vagy formai jelölést használva ad át információt a felhasználó számára. Az ilyen kizárólag vizuálisan látható információk például a vak felhasználóknak nem érhetők el. Szükséges az említett információk egyéb módon történő megjelenítése is (pl. szövegesen vagy megfelelő alternatív szöveggel ellátott ikonok segítségével).

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlapon csak szín alapján (pirosra változó szegély) kerültek jelölésre a hibásan kitöltött mezők.

A weboldalon található olyan grafikus elem, amelynek az elvárt szint alatti a kontrasztaránya.

 • A Közvilágítási hibabejelentés oldali űrlapmezők szürke szegélyének kontrasztaránya a fehér háttérrel 1,4:1.

 

A tartalom nem tartozik az alkalmazandó́ jogszabályok hatálya alá

A Törvény 1. § (3) bekezdés g) pontja alapján harmadik fél tulajdonát képező olyan tartalmak, amelyeket nem az érintett közszférabeli szervezet finanszírozott és fejlesztett ki, illetve nem tartozik az irányítása alá.

www.gyula.hu/varoshaza/ugyintezes/kozvilagitasi-hibabejelentes

Az akadálymentesítési nyilatkozat elkészítése

E nyilatkozat 2023. november 2-án készült.

E nyilatkozat egy harmadik fél által végzett értékelés alapján készült.

Visszajelzés és elérhetőségek

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a honlap a lehető legrövidebb időn belül, teljeskörűen akadálymentessé váljon. Az esetleges megfelelőségi hiányosságokat az gyulaph@gyula.hu címen jelezheti. A visszajelzési mechanizmuson küldött értesítések feldolgozásáért Gyula Város Önkormányzata felelős. A Törvény 4. § (2) bekezdése értelmében  Gyula Város Önkormányzata a jelzésre 30 napon belül köteles válaszolni.

Végrehajtási eljárás

Az akadálymentesítési ellenőrzés részletes szabályait a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 162/2019. (VII. 5.) Kormányrendelet tartalmazza.

 • Ellenőrző szervezet: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
 • Székhely, levelezési cím: 1134 Budapest, Váci út 35.
 • Ügyfélszolgálat: +36 1 450 3070
 • E-mail: ugyfelszolgalat@kifu.gov.hu

Amennyiben a visszajelzési eljárásban az értesítést vagy kérelmet benyújtó személy a Törvény 4. § (2) bekezdése szerinti határidőben nem, vagy nem kielégítő választ kap a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségtől, bejelentése alapján az ellenőrző szervezet akadálymentesítési ellenőrzést végez.

Jelen akadálymentesítési nyilatkozatot jóváhagyta:


Dr. Görgényi Ernő

polgármester