Zöld város

A város északnyugati, északi és keleti részein nagy kiterjedésű erdők vannak, a település stratégiai célja, hogy az erdők zöld gyűrűt alkossanak a város körül, melynek érdekében a város déli és nyugati külterületén újabb erdők telepítése zajlik. A Kálvária-dombtól délre fekszik egy nagyobb önkormányzati terület, összesen 28,49 hektár, amelyen jelenleg is 10,63 hektár telepített erdő áll, amelyet egy évtizede ültettek. Az önkormányzat 2020-ban 9,84 hektár területre nyert pályázati támogatást, a telepítést 2021 őszén kezdték el, emellett egy másik elnyert támogatásnak köszönhetően további 2,77 hektár erdőt telepítésére nyílt lehetőség ezen az önkormányzati területen.

A szisztematikus zöldfelület-fejlesztés nem csak a külterületekre jellemző, ennek szellemében zajlanak a belterületi beruházások is. Ezek közül a legutóbbi, a közel 100 millió forintos támogatást kapott Zöld város kialakítása Gyulán című pályázat. Az ennek keretében megvalósult fejlesztések fő helyszínei az Erkel tér, a Petőfi tér és a Jókai utca keleti szakasza voltak, melyek Gyula történelmi városmagjának fontos alkotóelemei. Az Erkel tér Gyula belvárosának központi helyszíne, mely korábban kimaradt az átfogó közterület-felújításokból. Itt található Erkel Ferenc szobra, térfalát a híres Százéves Cukrászda alkotja, így mind településképi, mind turisztikai szempontból indokolt volt a felújítása.

Az épített elemek és az új térburkolatok mellett a Petőfi és az Erkel téren, valamint a Jókai utcán összesen 8 fát ültettek el – piros virágú vadgesztenyét, magas kőrist, gömbjuhart és hársfát –, illetve összesen 2.453 évelő növényt, 1.182 talajtakaró cserjét, 49 elterülő és 46 lomblevelű örökzöldet. A projekt másik eleme a zeneiskola melletti játszótér felújítása volt, ebben a parkban 615 m2 területet füvesítettek, és 2 új fát ültettek el. A Tiborc utca teljes felújítása hasonló szellemben valósult meg, a parkolóhelyek csökkentése mellett növelték a zöldfelületek nagyságát.

Az önkormányzati képviselői alap terhére évente átlagosan 200 új fát telepítenek Gyulán, emellett évente mintegy 40 ezer egynyári növényt (a fürdőben további 10-12.000 darabot), 17 ezer tő árvácskát és 9 ezer tulipánt ültetnek ki a közterekre, melyeken felül még 26 virágoszlop is díszíti a települést, mindemellett az oktatási intézményeink kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatos nevelésre. A képviselő-testület 2021 november 25-én fogadta el a település klímastratégiáját.

Gyula városa 2014-ben arany minősítést érdemelt ki az Entente Florale Europe virágosítási és környezetszépítési nemzetközi versenyen.