Idősbarát önkormányzat

Gyulán az idősellátás hosszú múltra tekint vissza, a ’60-as évek második felében alakult meg az első Öregek Napközi Otthona, amelyben akkor 50 idős embernek nyújtottak segítséget. Jelenleg 12 telephelyen működik időseket ellátó intézmény Gyulán, ebből 9 idősek klubja, melyek a házi segítségnyújtás és étkeztetés bázisául is szolgálnak.

A gondozási csoportoknak 680 főre kiterjedő házi segítségnyújtására van kapacitásuk, szolgáltatásaikat jelenleg mintegy 400-an veszik igénybe. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében kistérségi szinten 139 készülék áll rendelkezésre. Gyulán az alapszolgáltatásokra szakosított ellátás is épül, az idősek átmeneti és tartós bentlakásos intézményeiben, összesen 85 férőhellyel.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az akadálymentesítésre, folyamatosan fejleszti a nappali klubokat és idősek otthonait, emellett napi szintű és rendkívül hatékony kapcsolatot tart fenn az idősek ügyével foglalkozó közalapítványokkal (Őszidő Közalapítvány, Egészséges Városért Közalapítvány), egyesületekkel (Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, Gyulai Nyugdíjas Polgári Egyesület, Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület), az egyházakkal és az oktatási intézményekkel. Az eredményes munkát pedig olyan véleményező, szaktanácsadó testületek segítik, mint a helyi Szociálpolitikai Kerekasztal vagy a 2012 júliusában megalapult Gyulai Idősügyi Tanács.

Gyulán 2002-ben – az országban elsőként – nyitotta meg kapuit az élethosszig tartó tanuláshoz nagyszerű hátteret biztosító, önkéntes alapon működő Nyugdíjasok Akadémiája, melynek sikerét jól illusztrálja, hogy az óta több, mint ezren szereztek itt diplomát.

A korosztályok közti kapcsolat erősítését szem előtt tartva, a bölcsődések, óvodások rendszeresen ellátogatnak az Idősek Klubjaiba, az általános iskolások számára szervezett Hetedhét Játékváros pedig kezdetei óta nyugdíjas pedagógusok bevonásával működik.

Az önkormányzat, az Egészségfejlesztési Iroda és az Egészséges Városért Közalapítvány által szervezett Egészséghéten az egészséges életmóddal foglalkozó, ingyenes előadások, bemutatók, családi programok, szűrővizsgálatok és szaktanácsadás várják az idősebbeket (is).

A városi sportélet tekintélyes szeletét foglalják el, a kimondottan az idősebb sportrajongókat megcélzó versenyek és klubok, mint például a Dr. Regele Károly Szenior Úszóklub, az Öregfiúk Teremlabdarúgó Bajnokság, a Városi Nagypályás Labdarúgó Bajnokság tavaszi, őszi szenior bajnoksága, az Öregfiúk Teniszverseny, a Városi Tekebajnokság vagy a Sakk-bajnokság.