Bemutatkozás

Gyula Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézménye a TÁMOP 6.1.2/11/3 pályázati kiírás keretében 124 995 760 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el az egészségfejlesztés térségi szervezésére, megvalósítására. A 100%-os támogatási intenzitású program megvalósításának ideje: 2013. július 1.- 2015. június 30.

A projekt általános céljai

A projekt célkitűzései között szerepel, hogy egy olyan elsősorban prevenciós célú egészségfejlesztési iroda jön létre, mely központja lesz az országos, valamint a helyi népegészségügyi- és egészséges életmódra nevelő programok megvalósításának, prevenciót segítő akciók lebonyolításának, kapcsolatot teremt és színteret biztosít a területen működő egészségügyi és szociális szolgáltatók és civil szervezetek kezdeményezéseihez, együttműködéséhez.

A projekt átfogó célja a lakosság egészségi állapotának, életminőségének, ezen keresztül a kistérség versenyképességének javítása:

  • egészségfejlesztést támogató intézményi rendszer kialakítása,
  • egészségügyi rendszer és kistérség egészségfejlesztési kapacitásainak fejlesztése,
  • szervezett ágazatközi-partnerségi együttműködések, kistérségi fejlesztések összehangolása,
  • mérés-értékelési rendszerek, információs rendszerek kialakítása,
  • „jó-gyakorlatok” összegyűjtése, átadása, cseréje,
  • a népegészségügyi intézményrendszer átfogó fejlesztése, egészségfejlesztés társadalmasítása felhasználásával.

A projekt célja továbbá a színterek, intézmények, programok közötti partnerség, komplexitás elérése, mely a helyi források mobilizálását és bevonását is jelenti, következtében a helyi egészségfejlesztési potenciálok összeadódnak, komplex módon várható társadalmi szintű hatás, ami külső – nem helyi szintről érkező – támogatások hatékonyságának növekedését eredményezi.

A programban résztvevő települések:

Gyula, Elek, Kétegyháza és Lőkösháza.

A projekt célcsoportja:

A felsorolt településeken élő lakosok.

 

Rendezvények, Programok

állandó rendezvények, szolgáltatások bemutatása (célja, célcsoportja)

Egészségügyi állapotfelmérés

A szolgáltatás célja, hogy felmérje az egyén aktuális egészségi állapotát. Az állapotfelmérést követően igény/szükség esetén szakmai konzultáció vehető igénybe. A szolgáltatás az alábbi területekre terjed ki: Vérnyomás, vércukor és koleszterinszint mérés, testsúly, testzsír, hidratáltság mérése, BMI index kiszámítás, légzésfunkció mérés, érdoppler vizsgálat, pulzoxi mérés szükség esetén EKG vizsgálat, prosztata szűrés, vizeletvizsgálat.

Folyamatosan elérhető szolgáltatás, előzetes bejelentkezés szükséges.

Mentálhigiénés egyéni tanácsadás

A szolgáltatás célja, a lelki egészség kialakítása és megtartása. Feladata, hogy segítse azokat a személyeket, akik lelki megpróbáltatásokon mennek keresztül, lelki támogatásra, segítségre van szükségük.

Folyamatosan elérhető szolgáltatás, előzetes bejelentkezés szükséges.

Egyéni tanácsadás szenvedélybetegek részére

A szolgáltatás célja a szenvedélybetegek, az addiktológiai problémával küzdők és közvetlen környezetük elérése, fogadása, aktuális problémájuk kezelése, a lehetséges járulékos ártalmak csökkentése, a változás elindítása és segítése.

Folyamatosan elérhető szolgáltatás, előzetes bejelentkezés szükséges.

Táplálkozási és életmód tanácsadás

Magas kockázatúak, elsősorban cukorbetegek, szív-érrendszeri betegek, elhízottak, valamint az étrendjükön változtatni kívánó átlagos kockázatúak számára könnyen elérhető étrendi tanácsadást biztosítunk.

Dietétikai tanácsadás fő célja, hogy megtanítsa a pácienst a táplálkozás elméleti alapjaira és gyakorlati alkalmazására, az egészséges életmódra és a tudatos fogyasztói szemléletre. Az egészséges pácienseknek nyújtott tanácsadás mellett természetesen a beteg embernek is segítséget nyújt a szükséges táplálkozási szokások és egy egészségesebb életforma kialakításában.

A szolgáltatás további célja, hogy a megtanult elvek beépüljenek az ügyfelek mindennapi életébe, megelőzve a betegségek kialakulását, illetve megakadályozva az esetleges betegségek romlását, lehetőség szerint visszaállítva az egészséget. Nagyon fontos az idült betegségek diétás útmutatása, akár epebetegségről, hasnyálmirigy betegségről vagy cukorbetegségről beszélünk.

Folyamatosan elérhető szolgáltatás, előzetes bejelentkezés szükséges.

Mozgásterápia – gyógytorna

A szolgáltatás célja, hogy a résztvevő speciális gyakorlatokat alkalmazva előbb a megbetegedett testrész funkcióját helyre állítsa, majd ez által javítsa a beteg koordinációját, egyensúlyát és ügyességét a mindennapokban. A gyógytorna egy speciális mozgásterápia, melyet más fizikoterápiás eljárással nem lehet eredményesen helyettesíteni. Célja elsősorban a károsodott ízületek és gerincműködés helyreállítása, figyelembe véve az egész testet. A városi mozgáshiányos életmód esetén is, mint kíméletes kondicionáló mozgás igen jól alkalmazható.

Folyamatosan elérhető szolgáltatás, előzetes bejelentkezés szükséges

 

Klubfoglalkozások

Cukorbetegek klubja

A klubfoglalkozás célja:

segítsék a cukorbetegek életét, a lehető legjobb életminőség kialakításában,
pszichés támogatás nyújtása a betegségtudattal való megküzdésben,
információ nyújtása a betegségről, kezeléséről, szövődményeiről,
tapasztalatcsere lehetőségének biztosítása
egészségügyi szakemberrel történő kommunikáció hatékonyságának a javítása.

Szív és érrendszeri betegek klubja

A klubfoglalkozások célja:

segítsék a szív-érrendszeri betegek életét, a lehető legjobb életminőség kialakításában,
pszichés támogatás nyújtása a betegségtudattal való megküzdésben,
információ nyújtása a betegségről, kezeléséről, szövődményeiről,
tapasztalatcsere lehetőségének biztosítása
egészségügyi szakemberrel történő kommunikáció hatékonyságának a javítása.

Daganatos betegek klubja

A klub célja, hogy a daganatos és leukémiás betegségből meggyógyult személyek tapasztalataikkal segítsék azokat a társaikat, akik még a betegséggel küzdenek.

Rekreációs – mentális egészség klub

A program célja a résztvevők belső motivációjának felkeltése a lelki egészség megszerzésére, megőrzésére, erősítésére. Egyszerű feszültségkezelő technikák módszerét tanulják meg, – hogyan kell a mindennapi stressz mértékét abban a tartományban tartani, amikor még nincs romboló, pusztító hatása. Ha a feszültség folyamatosan fennállna, egyensúlyunk felbomlana, ami betegségekben jelenne meg. Nagyon fontos tehát megtanulnunk, hogyan oldjuk fel ezt a feszült tudatállapotot. Ezek a technikák segítik az önismeretet is, ezzel is hozzájárulva a résztvevők lelki egészségének megőrzéséhez és növeléséhez.

Folyamatosan elérhető szolgáltatások, pontos időpontok az eseménynaptárban található. A szolgáltatás igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Szenvedélybetegek önsegítő csoportja

A csoport lényege az, hogy hasonló bajban, gondban lévő ill. betegségben szenvedő emberek megpróbálnak egymásnak segíteni. Ez javarészt lelki úton történik, érzelmileg támogatják egymást, segítenek elviselni vagy megoldani a bajokat. Ezen túl nagyon sok információcsere és tanítási-tanulási folyamat is zajlik ezekben a csoportokban, olyan információknak a cseréje, amelyeket az egészségügytől a felhasználók nem kapnak meg. Az egészségügy ezeket az információkat azért nem tudja megadni, mivel leterheltsége miatt nincs elég idő az aprólékos megbeszélésre ill. a felmerülő gondok egy része nem is tartozik szorosan az egészségügyi problémák közé. A betegek viszont egymást jobban megértik és megértetik. Nagy szerepe van az önsegítő csoportokban a szolgáltatások spontán cseréjének, és a modellkövetésnek, a problémájával eredményesen megbirkózó csoporttag általában minta a többiek számára.

A csoport célcsoportja a leszokás gondolatát fontolgató és már valamilyen kezelés utáni absztinenciát elért szenvedélybetegek, valamint a problémás ivók, akik motiváltak alkoholfogyasztási szokásaik változtatásában.

A szerfogyasztás csökkentése, elhagyása csak a gyógyulás első lépése, a legnehezebb feladat az absztinencia megőrzése, a relapszus elkerülése, a leépült társas kapcsolatok visszaépítése, a prioritások, célok megtalálása, újradefiniálása, az elérésükhöz szükséges erőfeszítésekhez szükséges energia megtalálása.

Folyamatosan elérhető szolgáltatás, előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Egészséges Időskor előadássorozat

A kistérség 60 év feletti lakosai számára olyan előadássorozat, ahol megismerhetik koruk sajátosságát, és olyan technikákat sajátíthatnak el, mellyel szellemi és testi fittségüket, aktivitásukat sokáig meg tudják őrizni. Idősprogramunk célja a közösségi aktivitás megtartása, változatos programot biztosító találkozások szervezése, különböző társas tevékenységek, előadások megszervezése az egészségmegőrzésről, betegségek és baleset megelőzéséről.

Összesen 8 alkalommal.

Időszakos program! Pontos időpont az Eseménynaptárban található.

 

Szupervízió

A szupervízió célja a szakmai kompetencia növelése, a kooperáció és a hatékonyság fejlesztése. Elősegíti az intervenciós lehetőségek tudatosítását, és támogatja a kapcsolatok és munkaköri rendszerek hatékony együttműködését.

A szupervízió olyan speciális szakmai személyiségfejlesztő módszer, amelynek alkalmazása nélkülözhetetlen a segítő foglalkozásúak – köztük a szociális területen személyes gondoskodást végző szakemberek – hivatásgondozásában, saját mentálhigiénéjében, szakmai továbbképzésében és munkájának minőségbiztosításában.

Időszakos program! Pontos időpont az Eseménynaptárban található.

 

Dohányzás leszokást elősegítő foglalkozás

A szakember vezette csoportfoglalkozások célja:

  • a dohányosok ismereteinek bővítése a dohányzás ártalmairól,
  • leszokás iránti motiváció erősítése,
  • leszokás-támogatással kapcsolatos ismeretek bővítése,
  • hatékony segítségnyújtás a leszokásban.

Időszakos program! Pontos időpont az Eseménynaptárban található.

 

Mentálhigiénés prevenciós csoportfoglalkozás

A csoportfoglalkozás célja a közösségformálás és stressz kezelésen túl a lelki, a mentális egészségünk, jólétünk, mely a mindennapi eredményes és sikeres munka nélkülözhetetlen feltétele.

A tevékenységek célja a csoporttagok aktivitására épülő problémafeltárás és annak rövid és hosszútávú kezelése.

Időszakos program! Pontos időpont az Eseménynaptárban található.

 

Prevenciós iskolai előadások

A Járás településein működő középfokú oktatási intézmények diákjai számára prevenciós iskolai előadások kerülnek megszervezésre az egészséges életmód, táplálkozás, lelki egészség, biztonságos szexuális életdrog, alkohol, dohányzás és egészséges környezet témákban. A foglalkozásokat vezető szakemberek nagy hangsúlyt fordítanak az egyes alkalmak során a témák átbeszélésre, az elhangzottak feldolgozására.

Időszakos program! Pontos időpont az Eseménynaptárban található.