2021. november 29., hétfő,  Taksony
 
 
   
   
   
 
Szálláshely-szolgáltatás

A szálláshely –szolgáltatás

A szolgáltatás üzletszerű, gazdasági tevékenység keretében rendszerint  nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magába foglaló tartózkodás céljára szálláshely és  ezzel összefüggő szolgáltatások nyújtása.

Típusai: szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely, egyéb szálláshely

Az egyéb szálláshely  olyan önálló épület vagy annak lehatárolt része, amelyet elsősorban nem szálláshely céljára létesítettek (pl. lakás, üdülő, tanya, lakóház egy része) és a  hasznosított szobák száma max: 8, az ágyak száma max. 16.

A többi szálláshelytípus kizárólag a típusnak megfelelően létesített szálláshely.

 

Új szálláshely létesítése:

Az eljárás bejelentésre indul, a bejelentéshez szükséges formanyomtatvány személyesen átvehető vagy letölthető. A bejelentéshez szükséges csatolni: a  használatra jogosító okiratot (pl. bérleti szerződés, megállapodás),  haszonélvezet esetén  a haszonélvező hozzájárulását, közös tulajdon esetén  a tulajdonostársak hozzájárulását igazoló okiratot, valamint egy helyszínrajzot.

A bejelentés és a szükséges mellékletek becsatolását követően az ügyintéző 8 napon belül a szálláshelyet nyilvántartásba veszi, a szállásadó részére "Igazolást" ad ki, valamint a szálláshelyre regisztrációs számot képez.

Aki a bejelentés benyújtásakor nem rendelkezik adóigazgatási számmal a határozat átvételét követően az adóhatóságnál köteles adószámot kérni.

Az "Igazolás" átvételét követően a szállásadó köteles Vendégkönyvet beszerezni, azt a Gyulai Polgármesteri Hivatal Adócsoportjánál hitelesíttetni és ezt követően kezdheti meg tevékenységét.

Meglévő tevékenység módosítása:

A módosításnál az eljárás valamennyi szálláhely típusnál megegyezik.

Amennyiben a szálláshely-szolgáltató részére kiadott "Igazolás" adataiban változás  történik, azt a szállásadó köteles bejelenteni az erre szolgáló formanyomtatványon. A módosítás bejelentése illetékmentes. A változást az ügyintéző tudomásul veszi, a korábbi "Igazolást" bevonja, és új "Igazolást" ad ki.

Szálláshely - szolgáltatói tevékenység megszüntetése:

A megszüntetésnél az eljárás valamennyi szálláshely típusnál megegyezik.

A szálláshely megszüntetését a szálláshely-szolgáltató a megszűnést követő nyolc napon belül köteles bejelenteni az erre szolgáló formanyomtatványon, ezzel egyidejűleg az "Igazolást" leadni. Az eljárás illetékmentes.

 

Ügyintéző:

Krasznainé Ruck Margit

Igazgatási osztály "Levéltári szárny", 6-os iroda
tel: 66/526-832
e-mail: ruckm@gyula.hu

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély, szakhatósági ügyek: tokajine@gyula.hu