2017. augusztus 24., csütörtök,  Bertalan
 
 
   
   
   
 

Hirdetmények

Fáklyafutás Gyulán 2017.június 10. (szombat)
2017. május 31.

hugo-fuso.pngFáklyafutásGyor_EYOF_logo_Vertical_copy.jpg

Gyula

2017. június 10. (szombat)

12-13 óra

 


A futás gyulai útvonala:

 

A fáklya Békéscsaba irányából érkezik Gyulára 12 órára. Az első futócsapat vezetője átveszi a fáklyát a szervezőktől a Gyula tábla előtt (az Erkel emlékmű mellett) majd a Csabai úton (az úttest jobb oldalán) halad néhány további futó társaságában egészen az Afitig, ahol a második futó átveszi tőle a fáklyát és halad tovább a Shell töltőállomásig, majd jobbra kanyarodva folytja a futást a Városi Sporttelep irányába a Kétegyházi úton át.

 

Minden főfutóhoz további futók csatlakoznak az egyes átadóhelyeken, így a várkerthez érve előreláthatóan már 50-70 főre duzzadhat a létszámuk. A Kétegyházi út felöli bejáraton közelítik meg a sportolók a Városi Sporttelepet és csatlakoznak a Gyulán megrendezésre kerülő Országos Diákolimpia Döntőjéhez (éppen ugyanezen a napon szervezik meg ezt az országos sporteseményt városunkban). Az atlétika pályán tesznek egy kört, majd a Városi Sporttelep egy másik kijáratán keresztül, a Zrínyi tér irányába futnak ki a telepről.

 

A kijáratnál átveszi a fáklyát a harmadik futó és felfut a Bárdos-hídra. A hídon át halad tovább a Vértanúk útján keresztül egészen a belvárosig, a Kossuth téri körforgalmon át az Anamorfózis oszlopig.

 

A Kossuth téren átveszi a fáklyát az negyedik futó, az Ő útvonala a következő: Kossuth tér, a hídon át a Városház utcán keresztül érintve a Világórát, majd a Harruckern teret. A Harruckern téri szökőkutaktól jobb kéz irányába kifutnak az egykori ,,ABC" mellett, a katolikus templomot elhagyva az Erkel térre, majd ismét jobbra kanyarodva a Petőfi térre, el a Városháza előtt, a Megyeház utcán át, a Kossuth utcán keresztül a Szent Miklós parkig.

 

A Szent Miklós parknál lesz egy fáklya-csere, amikor is az ötödik futó veszi át a fáklyát és viszi tovább a Kossuth utcán keresztül, a kőhídon át a várkertbe. A várkertbe vezető vörös téglás járda szélén az utolsó, a hatodik futó veszi át a lángot és tesz meg vele egy kört a várkertben lévő csónakázótó körül, aztán a fáklyát átadja Gyula város vezetőjének a Rondella színpadán. A várkertben lévők itt csatlakoznak az utolsó futóhoz. A fáklya átadása a színpadon történik meg. Ezután a színpad előtti füves területen egy táncos produkció kerül bemutatásra. 13 óra után vége lesz az eseménynek. A fáklyát a szervezők Sarkad irányában viszik tovább személyautóval a rendezvény következő helyszíneire (Berettyóújfali, Hajdúszoboszló). A gyulai futók már nem kísérik Őket tovább útjukon.

 

Gyula Város Egyesített Óvodája csatlakozott a kezdeményezéshez és aznap a várkertben rendezi meg a Kicsik Nagy Olimpiája elnevezésű népszerű családi sporteseményüket 9 órától (az óvodások programja 12.40-ig befejeződik).

Gyula Város Önkormányzata mellett társszervező a Gyulasport Nonprofit Kft. A rendezvény megvalósítását támogatja az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nonprofit Kft., Gyula Város Egyesített Óvodája és Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.

 

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Győrben

 

A város 2011-ben nyerte el a rendezés jogát az olimpiai mozgalom harmadik legnagyobb eseményének, a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Az eseményre mind az ötven európai ország hivatalosan is visszajelezte részvételét, így közel háromezer 14-18 év közötti sportoló vesz részt a győri EYOF-on. A méreteiben a felnőtt téli olimpiához hasonlítható rendezvény tíz sportágban várja a fiatalokat, a hagyományos atlétika, úszás, kerékpározás, tenisz, dzsúdó, torna, kézilabda, röplabda, kosárlabda sportág mellé a győri szervezők kérésére felkerült a programra egy igazán magyaros és győri sportág, a kajak-kenu is.

A győri program 2017. július 23-án, 20.30-kor egy igazán látványos megnyitó ünnepséggel kezdődik az ETO Parkban, majd egészen 29-ig a versenyeké a főszerep. A sportesemények mellett Győr célja, hogy megmutassa Magyarország és a város értékeit Európának, ezért számos kísérőrendezvényt is tartanak majd.

A Magyar Állam támogatásával az eseményre olyan létesítmények épültek meg, mint az újra, immár harmadszor BL-győztes kézilabdás hölgyek otthona, az Audi Aréna Győr, az ötven méteres medencét is magában foglaló Aqua Sportközpont, és épül az Olimpiai Sportpark is, ahol egy atlétika centrum – 8 sávos versenypályával és futófolyosóval, teniszcentrum 9 pályával, egy tornacsarnok, egy csarnok a küzdősportok számára, illetve egy multifunkcionális sportcsarnok is megvalósul, de elkészül az olimpiai falu egy részeként szolgáló új egyetemi kollégium is. Mindemellett az önkormányzat jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, amelyek az új létesítmények megfelelő elérését szolgálják.

A győri EYOF egyik nagy előnye, hogy az egyes helyszínek közel találhatók egymáshoz, nincsenek jelentős távolságok, így egy kompakt rendezvény valósulhat meg, ahol valódi olimpiai hangulat uralkodhat, sem a résztvevőknek, sem a szurkolóknak nem kell hosszabb időt a közlekedéssel eltölteni.

Az EYOF sportági nagykövetei

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált felnőtt olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók népszerűsítik mind a tíz sportágban, párban egy-egy ifjú tehetséggel.

Pars Krisztián (atlétika), Karakas Hedvig (dzsúdó), Kammerer Zoltán (kajak-kenu), Borissza Johanna Kitti (kerékpár), Laklóth Anna (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Görbicz Anita (kézilabda), Kötél Zsanett (röplabda), Gálfi Dalma (tenisz), Berki Krisztián (torna). A közös bennük, hogy ők tízen a győri EYOF sportágainak kiválóságai, a rendezvény felnőtt nagykövetei.

A fiatalok: Lendvai Luca (atlétika), Mészáros Krisztofer (torna), Varga Bence (úszás), Szirony Dorina (kosárlabda), Sipőcz Richárd (dzsúdó), Pál Tamara (kézilabda), Farkasdi Ramóna (kajak-kenu), Kotormán Réka (röplabda), Valkusz Máté (tenisz), Füri Márton (kerékpár).

Jakabos Zsuzsanna már az EYOF-kakas, Hugoo születésénél is jelen volt. Hogy miért vállalta az EYOF népszerűsítését, arról így vallott nekünk: „Magyarként nagyon büszke vagyok arra, hogy olimpiai eseményt rendezünk, győriként pedig boldog, hogy a város, ahol otthonra találtam, ilyen szinten támogatja a sportot. Örömmel adok egy kicsit vissza abból a sok mindenből – segítségből, támogatásból, szeretetből –, amit kapok ebben a városban. Nekem a párizsi EYOF volt az első nemzetközi versenyem, és sikerült nyernem, nagyon boldog 

voltam. Úszásban ez magas szintű verseny, olimpiai ,,B” szintű eredmények kellenek az éremszerzéshez, de van, ahol még erősebb időt kell úszni. Én ugyanúgy készültem az EYOF-ra, mint az olimpiákra. Úgy gondolom, ez a verseny nagyon fontos állomása az európai úszók elit versenyzővé válásának, és örülök, hogy én is részt vehettem rajta.

Arany, ezüst, bronz

A versenyek egy hete alatt közel 130 éremátadó ceremóniát bonyolítanak le, ehhez – a tartalékokkal együtt – 999 érem készül, amiből 323 aranyérem, 323 ezüstérem és 353 bronzérem. Az egyedi vert érmek átmérője 70 milliméter, vastagsága 4,5 milliméter. Az aranyérem 24 karátos arannyal, az ezüstérem ezüsttel futtatott, míg a bronzérmet fényes bronzszínben kivitelezték. A győri cég által biztosított alkotásokat már az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) is jóváhagyta. Annak egyik oldalán – az előírásoknak megfelelően az EOC – EYOF logója, a másikon pedig a győri EYOF arculati elemei láthatóak.

Jegyértékesítés

 

A XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitóünnepségére és a sporteseményekre 2017. április 24-től válthatók jegyek az interneten a www.jegymester.hu oldalon vagy személyesen a győri Látogatóközpontban (Baross G. u. 21.), illetve a verseny alatt a helyszíneken.

 

A nyitó ünnepség időpontja és helyszíne: 2017. július 23., 20:30, ETO PARK
Jegyár: 2990 Ft/fő.

 

A sportesemények ingyenesen látogathatók. Személyenként és eseményenként négy darab névre szóló regisztrációs jegy igényelhető. Az egyéni sportágakban külön lehet a délelőtti eseményekre és külön a délutáni döntőkre regisztrálni. A csapatsportágakban meccsenként kell belépőt foglalni.

 

Az előre lefoglalt, regisztrált helyekre a helyszíneken, a nézői bejáratoknál, az esemény előtt egy órával, de legkésőbb a kezdés előtt 20 percig, a kinyomtatott vagy okos eszközön bemutatott voucherek ellenében vehetők át a belépőjegyek. Ezt követően az át nem vett, de lefoglalt jegyek felszabadulnak és érkezési sorrendben elfoglalhatók.

 

Európai olimpiai lángfutás

Május 24-én Rómából érkezik meg Győrbe az európai olimpiai láng, amelyet ünnepélyes keretek között fogadnak a Városháza előtt. Az EYOF-dalt szerző The Biebers ingyenes koncertet ad az este folyamán…

A láng a Péri reptérről Borkai Zsolt polgármester és az EYOF sportos nagykövetei, köztük Berki Krisztián, Görbicz Anita, Jakabos Zsuzsanna, Karakas Hedvig és Pars Krisztián kíséretében érkezik a győri Városháza elé, ahol ünnepélyes keretek között helyezik el az őrlángot. Erről a lángról gyújtják majd meg a fáklyát, amely május 27-én indul országjáró körútjára.

Az öt hétvége során egy Győrben gyártott lángvivő Audi A3 Cabrioban felkeresi hazánk jelentős városait, turisztikai desztinációit, ellátogat a Balaton-partra is, majd a június 23-24-i budapesti lángfutást követően a Dunakanyart érintve visszaindul Győrbe. Győr környékén 44 településre is eljut, majd három héten keresztül Győrben minden városrészben és fontosabb 

intézményben népszerűsíti az EYOF-ot. Július 23-án este, a 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségen az ETO stadionban lobban fel a fáklyáról a versenyek ideje alatt lobogó láng.

További információk: www.gyor2017.hu

 banner_200x80_horiz_TORCH.jpg

 

 

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély: tokajine@gyula.hu