2023. március 31., péntek,  Árpád
 
 
   
   
   
 

Pályázatok

„Helyi polgárok az európai közéletben – hálózat a polgári részvétel erősítéséért” testvérvárosi projekt
2015. október 08.

fejlec.jpg 

Városok Hálózatai

Europe for Citizens

Végrehajtó ügynökség: Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA)

Státusz: nyitott

A pályázaton elnyert összeg: 135.000 euró

Támogatási forma: vissza nem térítendő

Az új pályázat teljesítésének ideje: 2015. június 1. – 2017. május 31.

Kedvezményezett (Projektgazda): Gyula Város Önkormányzata

A pályázat projektgazdája - a menedzsment, a kommunikáció és a projekt szakmai irányítója - a magyarországi Gyula több évtizedes tapasztalttal rendelkezik nemzetközi rendezvények szervezésében. Számos neves nemzetközi találkozónak ad helyszínt évente több alkalommal. A település a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában is úttörő szerepet tölt be, hiszen az olaszországi Budrióval 2013-ban ünnepelte az ötvenedik jubileumát, ezzel Magyarország legrégebbi élő testvérvárosi partnerségét mutatva fel.

Partnerek: Palics Helyi Közösség, Budrio Város Önkormányzata, Arad Város Önkormányzata, Ditzingen Város Önkormányzata, Kovászna Város Önkormányzata

A partnerek szintén komoly tapasztalatokkal bírnak a nemzetközi rendezvényszervezés területén. Projekt vállalásaik szerint részt vesznek a projektcsapat munkájában, előadókat biztosítanak a rendezvényekre, szervezik a helyi civilek részvételét a programokon, megszerveznek egy-egy találkozót (gyulai koordinációval), adatokat biztosítanak a projekt honlapjára, aktívan részt vesznek a projekt eseményeinek megtervezésében.

 

Gyula városában a 2013-as esztendőt egy testvérvárosi hálózatépítésre megnyert pályázatnak köszönhetően, az aktív időskorúakkal foglalkozó konferenciák („Nemzetközi tapasztalatcsere – fórum a generációk közötti együttműködés előmozdítására” címmel) tették ki, melyek égisze alatt ünnepi és jubileumi események is megrendezésre kerültek. A 2014-es évben a munka és a család világát („Munka és család – önkormányzatok tematikus hálózata” címmel), azok összefüggéseit taglalták a testvérvárosi programok, akár az előző évben, ekkor is szintén a Europe for Citizens program jóvoltából.

Gyula Város Önkormányzata az idén immár a harmadik nagyszabású európai uniós projektjét és rendezvénysorozatát indítja el, mely események a 2015-ös és a 2016-os évek meghatározó elemei lesznek az éves testvérvárosi találkozók szempontjából.

 

„Helyi polgárok az európai közéletben – hálózat a polgári részvétel erősítéséért”

A projektről

 

Hasonlóan a korábbiakhoz, jelen pályázat is előzetes helyi igényfelméréseken alapult, amelyek keretében meghatározásra kerültek azok a fő témák, amik mentén a partnertelepülések közös programokat szervezhetnek. A hálózat létrehozásával nem titkolt célja a projektgazdának, hogy a városok polgárai számára megteremtse a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek olyan programok tervezésében és megvalósulásában, amelyek erősítik az EU-s elkötelezettségüket és demokratikus értékrendjüket. A nyelvi és kulturális sokszínűség, ami a projekt sajátja, a konkrét tematikus kereteken túl hozzájárul az interkulturális párbeszéd elindulásához is, erre adnak lehetőséget a szakmai programok mellett megvalósuló szabadidős rendezvények, amelyek kötetlen találkozási lehetőségeket biztosítanak különböző országok küldöttjei számára. A résztvevőket a közös tematika, a közös problémák és megoldási stratégiák kidolgozása közelebb hozza egymáshoz, ezáltal az európai polgárság ideájának, egy közös európai identitás vállalásának fontosságával is szembesülhetnek. A projekt hangsúlyos figyelmet fordít az EU-s politikák bemutatására is.

Összefoglalva, a projekt egészének a fő célja, hogy megteremtse a lehetőséget a polgárok minél szélesebb körének bevonására a helyi politikák alakításába, erősítse a részvételi hajlandóságot a társadalmi tevékenységekben, bátorítsa a bevonódást a döntéshozatali folyamatok előkészítésébe.

 

A projekt keretében hat találkozó – Palics, Budrio, Arad, Ditzingen, Kovászna és Gyula – megszervezését tervezi Gyula városa, amelyek tematikus fókuszában a helyi polgárok közéletben való részvétele áll. A szakmai rendezvények nyilvánosak, melyekre várják az érdeklődőket a szervezők.

 

Eseményhelyszínek:

 

  1. Palic (Szerbia) – 2015. június 26-27.
  2. Budrio (Olaszország) – 2015. október 9-11.
  3. Arad (Románia) – 2015. december 11-12.
  4. Ditzingen (Németország) – 2016. március 18-20.
  5. Kovászna (Románia) – 2016. május 6-8.
  6. Gyula (Magyarország) – 2016. június 10-12.

Kapcsolódó cikkek:

Gyulai delegáció látogat el az olaszországi Budrioba szakmai konferenciára és találkozóra

Helyi polgárok az európai közéletben – újabb állomásához érkezett a testvérvárosi projekt -Arad-

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély, szakhatósági ügyek: tokajine@gyula.hu