2022. szeptember 27., kedd,  Adalbert
 
 
   
   
   
 

Testvérvárosi bemutatók

Schenkenfelden
2013. május 21.

schenkenfelden_piaci_kut.jpg

A Linztől északra, a cseh határ közelében fekvő falu valójában nem Gyula “súlycsoportjába” tartozik. A kapcsolat ápolását azonban egy közös történelmi személyiség indította el: Georg Johann von Harruckern. Az egykori császári udvari beszállító ugyanis Schenkenfeldenben született, katonai érdemeiért a török kiűzése után kapta meg az elnéptelenedett Békés megyét. Az ő személyéhez kötődik Békés megye újra telepítése, Gyulára németeket és románokat, míg más településekre szlovákokat is hozott. Ma négy nyelvű emléktábla hirdeti tettét az osztrák hegyi falvacskában. A testvérvárosi együttműködési megállapodását 1997-ben írta alá a két település.


• Területe 26km2, község Felső-Ausztriában, Urfahr-Umgebung kerületben, 1558 lakossal.
• Postai irányító szám: 4192, hívószám: 07214.
• Cím: Schenkenfelden, 4192, Markt tér 1.
• Honlap: www.schenkenfelden.at 
• Polgármester: Karl Winkler


Földrajzi fekvése

schenkenfelden_szeleromuvek.jpg
Schenkenfelden 734 m magasan, Mühlviertelben helyezkedik el, Észak-déli irányban a kiterjedése 9, 3km, Ny-keletre- 6, 4 km.

Szomszédos országok, települések:


Cseh Köztársaság, Bad Leonfelden, Linz, Waldburg


 

 

 

 Címerschenkenfelden_cimer.png


Címer leírás: Két részből áll, jobbra piros alapon egy ezüst gerenda,  balra arany alapon egy ezüst kanna, nagy pocakú és szűknyakú, valamivel magasabb fedéllel és egy visszakunkorodó fogantyúval.
A község színei: sárga, piros
A „beszélő” címerkép a település nevének a képi megszemélyesítője ( schenken= italt önteni)


Története

schenkenfelden_templom.jpg
Hogyan nevezték el  Schenkenfeldent Schenkenfeldennek?
Sok száz évvel ezelőtt történt:
Leonfelden és Freistadt között döcög egy kocsisor keresztül a sötét északi erdőkön. Fuvarosok voltak, akik árut hoztak a Dunától Csehországba. Végre elértek egy tisztást az erdőben. Egyetlen ház volt a szabad földön, egy kocsma, amely betérésre hívogatott. A fuvarosok nevezték el ezt a földet „Schenke im Feld”, a szabad földön lévő kocsmának.
 Parasztfelkelés tombolt Schenkenfelden környékén. 1626. május 29-én kezdte meg Freistadt bevételét a paraszthadsereg. Főleg a közeli területek parasztjai vettek részt a csatában. A város elesett, de hamarosan a császáriak visszahódították a települést Bruener óbester vezetésével. Augusztus 31-én zajlott az egyik legnehezebb csata a Dunától északra a Meisenwaldi mezőkön.
Ma egy emlékmű őrzi a csata színhelyét, ahol kb. 500 paraszt vesztette életét vagy esett fogságba.
A Tűzoltóság története
1877. március 4- én alapította a schenkenfeldeni polgármester Laurenz Benischek az önkéntes tűzoltóságot.


Személyiségek


• Báró Johann Georg (János György) Harruckern (1664-1742) egy schenkenfeldeni takács fia volt, lehetőséget kapott a tanulásra és Eugen herceg idején élelmezési tiszt volt. Munkája elismeréseként, mint birodalmi lovag magyarországi országrészeket kapott, 8000 holdnyi területet. Temetése a bécsi Stephansdomban volt. Schenkendfelden neki köszönheti a kálvária hegyi templom és a stációk építését.schenkenfelden_boszorkanyhaz.jpg
• Anton Schiesser (1863-1926)- az osztrák hadsereg tisztje, Itáliában vezette a sikeres védelmet Riva ellen.
• Josef Leitner (1906-1980)- foglalkozása szerint először gazdálkodó, később a schenkenfeldeni Raiffeisen bank vezetője volt és 1949-1978 között polgármester.
• Johann Andeßner (1924)-1983-ban mint prelátust Schenkenfelden díszpolgárává avatták. A templomépítés és a plébánia építése nevéhez fűződik.
• Johann Gutenbrunner (1926-1993)-1946-ban a községért végzett szolgálataiért díszpolgári címet kapott. 1956-tól a község titkáraként tevékenykedett.
• Johannes Fellinger (1959-) - konzulense  és  kezdeményezője volt a „Schenkenfelden életvilág című projektjének.”
• Josef Ackerl (1946-)-2001. szeptember 30-án díszpolgárrá avatták a „Schenkenfelden életvilág című projekt” megvalósulásáért nyújtott támogatásaiért.

Forrás: http://de.wikipedia.org
           www.schenkenfelden.at

Megállapodási szerződés Gyula - Schenkenfelden

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély, szakhatósági ügyek: tokajine@gyula.hu