2022. szeptember 26., hétfő,  Jusztina
 
 
   
   
   
 

Testvérvárosi bemutatók

Budrio
2013. május 17.


Alapadatok:kicsi-budrio_cimer.png• Budrio, Olaszország, Emilia-Romagna régióban, Bologna tartományban található.
• Lakossága: 17.128
• A városvédőszentje: Szent Lőrinc
• Honlap: www.comune.budrio.bo.it
• Polgármester: Giulio Pierini 

budrio_arkadok.jpgBudrio (németül Heuenburg), az okarina új formájáról is ismert, amelyet Giuseppe Donati (1836–1925) készített. A Bologna megyei várossal 1965 óta ápolja a kapcsolatokat a város. Ez a legrégebbi testvérvárosa Gyulának.
Ezüst érem a polgári érdemnek.
„Budrio közössége hősi bátorsággal, hazafias lélekkel vett részt a felszabadulás harcában segítséget és menedéket adva a  partizán csapatoknak.
Elszenvedték a németek a vak megtorlást és vérengzést, akik a védtelen polgárokat köztük nőket és fiatalokat is lemészároltak. Felgyújtottak számos épületet. A hősies ellenállás csodálatra méltó példája a léleknek, a feláldozásnak és a hazaszeretetnek” (Fraz Vigoroso-1944)
Budrio híres az okarináról, a budriói Giuseppe Donati által megalkotott hangszerről.


Történet

budrio_oratorony.jpgBudrió története nagyon régi. Habár a helységnév keltának tűnik a civilizáció jelei nagyon ősiek, visszavezethetők egészen a római korig.
Az ősi civilizáció jelei már a római korban is fellelhetők voltak. A városi terület volt a tárgya az úgynevezett centúriáknak, osztályokba sorolták a katonákat, illetve a római légionáriusokat azért, hogy meghálálják szolgálataikat, ezért földdarabokat osztottak szét a részükre. A szabályos rendszer, az egyenes hálózatok a merőlegesség, az alapja a „centurializálódás” mely légifelvételről nagyon jól látható Budrió környékén. Ez a szabályosság abból ered, hogy a római öntözési csatornák és határok nem voltak soha elhanyagolva.
 A településen a 10-11. században elkezdődött a modern Budrio magjának megalkotása.
A Szent Lorenzo templom már 1146-ban működött.
Budrio újjáépítését Cardinale Albornoz tervezte a 14. században vár formában. Ez volt az időszaka a két őrbástya megépítésének. 1367-ben építették a települést trapéz alaprajzra.
Az egyetlen épségben maradt 14. századi fal, közel a Piazza Matteottinál látható. A másik két őrbástya köralapú alaprajza a következő századból ered, a kör alakú városfal kiterjesztésének idejéből, amely magába foglalta a Borgo várat, amit az 500-as évek elején fejeztek be.
Budrióban született Giuseppe Barilli (1812), akit Quirico Filopanti álnéven is hívtak. 1860-ban a mechanika és hidraulika professzora volt a Bolognai egyetemen.  Tevékenysége közismert a 24 időzóna feltalálásáról is.
Budrióban, 1881. január 16-án született az ismert Ettore Guizzardi,  aki részt vett
Scipione Borghese herceg és az újságíró Luigi Barzini mellett a híres Peking-Párizs rally/autó túrán, szerelőként és pilótaként.
A város az egész világon ismert az okarináról.


Múzeumok

budrio_1920.jpg
Okarina Múzeum - égetett agyag hangszerek
Régészeti Múzeum- ősállatok
D. Inzaghi Képtár


Kultúra

Konzorciumi Színház


Környék


Figyelemre méltó a Ville in localit? Bagnarola építménye (a megyeszékhely őrbástyájától néhány km-re lévő település).
Az első építmény a Bentivogliok vára, története (Bentivoglio= feudális uralkodó dinasztia a 14. században) visszanyúlik az 500-as évekig. A 18.században  épült a Villa Ranuzzi Cospi . A várhoz indult egy út, amely a Casinoig vezetett, budrio_szinhaz.jpgAurelio Malvezzi építetette 1623-ban a korábban létező Villa Ranuzzi Cospihez tartozó rész,  össze volt kapcsolva a Szent Anna kápolnával (félig lepusztult) és a Bibiena Színházzal (teljesen tönkrement egy 800-as évekbeli tűzvészben).
1737-ben a fő építményt helyreállították Florianoban AlfonsoTorreggiani munkája, tipikus neoklasszikus vonalvezetéssel. Hangsúlyozott a déli homlokzat, a bejárata hatalmas lépcsők látványával gazdagítja az épületet.

 

 


Városvezetés


Polgármester: Maurizio Mazzanti


Központi száma az önkormányzatnak: 051 6928111


Honlap: www.comune.budrio.bo.it


Testvérvárosai


Eichenau-Németország-1991 óta
Gyula- Magyarország-1963 óta


Híres emberek


Aldo Donati, futballista
    
  

Forrás:   http://de.wikipedia.org
              http://it.wikipedia.org
              www.budrio.org
              www.flickr.com
              www.teatrinvito.it

Megállapodási szerződés Gyula - Budrio

 

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély, szakhatósági ügyek: tokajine@gyula.hu