2019. március 25., hétfő,  Irén és Irisz
 
 
   
   
   
 

Egészséges Város

Célzott, szervezett lakossági szűrővizsgálatok
2014. április 22.

Cél: hogy a daganatos betegségeket (emlő, méhnyak) korai stádiumban fedezzék fel, kevésbé megterhelő módon gyógykezeljék azt.
Koordinátor: Az ÁNTSZ Békés Megyei Intézeténél működő Területi Szűrési Koordinációs Csoport.

A Népegészségügyi program keretében a következő hónapban Gyula településén kapnak meghívólevelet a 45-65 éves korú hölgyek emlőszűrésre. A Kormány 2001-ben népegészségügyi programot hirdetett annak érdekében, hogy az időben felfedezett betegség halálozási arányát lényegesen csökkentse, illetve felhívja a lakosság figyelmét a szűréseken való részvétel fontosságára.


EMLŐSZŰRÉS:
Békés megyében két Komplex Mammográfiás Központ(Pándy Kálmán Kórház, Gyula és Réthy Pál Kórház, Békéscsaba)és egy Mammográfiás Szűrőállomás végzi a célzott, szervezett lakossági emlő szűrő vizsgálatokat a 45-65 év közötti nők körében. Minden  45-65 év közötti nő személyre szólóan, lakcímére kap meghívó levelet, melyen szerepel annak a Szűrőközpontnak a neve, elérhetősége, ahová várják a levélben megadott időpontban mammográfiás vizsgálatra.
Amennyiben a papíron szereplő időpont nem megfelelő, úgy a feltüntetett telefonszámon új időpontot lehet egyeztetni a szűrőállomás munkatársaival.
Azok a nők, akik két éven belül emlőszűrő vizsgálaton vettek részt, vagy emlő műtéten estek át, ha meghívó levelet kapnak szűrésre, tekintsék tárgytalannak a megszólítást.
Emlőszűrő vizsgálatra meghívást két évente kap mindenki. A meghívó leveleket nem egyszerre, hanem két évre szétosztva, területi behívási ütemterv szerint juttatjuk el a nőkhöz. Mindenkinek saját érdeke, hogy ezen részt vegyen. A szűrési programok megyei  tapasztalatai változóak. A megyei megjelenési arány az országoshoz hasonlóan ötven százalékos volt az első emlőszűrési ciklusban.
Annak, aki betegségre gyanakszik (pl. csomót tapint a mellében), nem kell megvárnia a meghívó levelet. A háziorvosát vagy a nőgyógyászát felkeresve, időpont-egyeztetés után elvégzik a vizsgálatot.
Útiköltség térítés:A Szűrőállomásra való eljutást a Társadalombiztosító fizeti. A meghívólevelekkel postázásra kerülnek a Hitelezett utazási utalványok is, visszafele a szűrőállomások adják a Hitelezett utalványokat. Amennyiben csoportos szervezéssel történik a beutazás, a hitelezett utazási utalványokat össze kell gyűjteni, a legközelebbi MEP kifizetőhelyre bevinni és ott kifizetik az útiköltséget.

MÉHNYAK SZŰRÉS:
A célzott, szervezett lakossági szűrővizsgálatok másik fajtája, mely 2003. októberében indult, a méhnyak szűrés, melyre a 25-65 év közötti nők kapnak meghívást. A meghívásokat 3 évente ismételjük. Békés megyében 17 (nőgyógyászati, onkológiai szakrendelők, Mozgó Szakorvosi Szolgálatok) helyen van lehetőség a vizsgálat elvégzésére. Fontos, hogy a szűrésre a meghívó levelét mindenki vigye magával. Ezeket a rendelőket akkreditáltattuk, valamennyi rendelőben közegészségügyi- járványügyi ellenőrzést tartottunk. A személyi, tárgyi feltételek biztosítottak ahhoz, hogy a méhnyak szűrést ezeken a helyeken végezhessék. A megjelenési arány alacsony. Sokan a magán nőgyógyászukat keresik fel, azonban itt ki kell fizetniük a vizsgálatot, a kenet levételt és a citológiai vizsgálatot is. Az előbb említett 17 helyen azonban ilyen költségek nem merülnek fel. A keneteket a megyében három akkreditált citopathológiai laboratórium
(Békéscsaba, Réthy Pál Kórház, Gyula, Pándy Kálmán Kórház, Orosháza Városi Kórház) dolgozza fel.
A meghívó levélben minden nő talál egy listát, melyből választhat, hogy hová megy el szűrésre.
Az utazási költségeket a Társadalombiztosító fizeti, de csak a lakóhelyhez legközelebb eső szakrendelő esetében.
A beutazáshoz a Hitelezett utazási utalvány nincs kipostázva, a megváltott menetjegy árát vissza lehet igényelni a legközelebbi MEP kifizető helyen. A visszafele utazáshoz a szakrendelők adnak Hitelezett utazási utalványt. Ez nem jelenti azt, hogy máshová nem mehet el az illető.

Ha valaki értesítést kap arról, hogy tisztázandó vizsgálatra várják vissza, akkor ez még nem jelenti azt, hogy daganatos betegsége van!

 
 

boritek_ikon.pngGyula Város Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala
Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.
Postacím: 5700 Gyula, Pf. 44.

telefon_ikon.png


Telefon: 06 66 526-800
Telefax: 06 66 526-819
E-mail: gyulaph@gyula.hu
Belföldi jogsegély, szakhatósági ügyek: tokajine@gyula.hu